همه چیز درباره‌ی داروی آگوملاتین Agomelatine

همه چیز درباره‌ی داوری آگوملاتین Agomelatine - داروشناسی برای بالینگران

داوری آگوملاتین Agomelatine یک داروی ضدافسردگی نسبتا جدید است که به دلیل مکانیسم ویژه و اثرات خوب آن بر بهبود خلق (Mood) و خواب، مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. این دارو بر گیرنده‌های ملاتونین موثر است و همچنین اثرات آنتاگونیستی بر سروتونین دارد.

 داروی آگوملاتین بر تنظیم ریتم شبانه‌روزی بدن و افزایش انقال‌دهنده‌های عصبی مانند دوپامین و نوراپی‌نفرین اثرمی‌گذارد. از این جهت که بسیاری از بیماران مبتلا به اختلال افسردگی، دچار مشکلاتی در خواب هستند، داروی آگوملاتین با بهبود کیفیت خواب و تنظیم چرخه‌ی خواب، تأثیر بسزایی بر بهبود کلی سلامت خواب و سلامت روان این بیماران دارد. این ویژگی به خصوص برای روانشناسان و رواندرمانگران که به افزایش عملکرد کلی مراجعین و کاهش علائم افسردگی علاثه‌مندند، اهمیت زیادی دارد.

فهرست مطالب

مکانیسم عمل داروی آگوملاتین

داروی آگوملاتین، فعال‌ساز گیرنده‌های ملاتونین است. گیرنده‌های ملاتونین به طور عمده در تنظیم ریتم شبانه روزی نقش مهمی دارند، که به این جهت چرخه خواب و بیداری افراد مبتلا به مشکلات خواب را بازتنظیم می‌کند. افرادی اعم از مبتلایان به اختلال افسردگی اساسی، از مشکلاتی درمورد ریتم و زمانبندی خواب شاکی هستند، داروی آگوملاتین را می‌توان به عنوان گزینه‌ای مناسب مورد استفاده قرار دهند (صدالبته با دستور روان‌پزشک). داروی آگوملاتین با فعال‌سازی این گیرنده‌ها و افزایش کیفیت خواب بیماران موجب بهبود در خلق ایشان نیز می‌شود.

اثربخشی داروی آگوملاتین Agomelatine در درمان افسردگی؛ شواهد بالینی

شواهد ابتدایی اثربخشی

مطالعات بالینی متعددی گواه بر اثربخشی بالای داروی آگوملاتین در بهبود علائم اختلال افسردگی اساسی (MDD) بوده‌اند. به ویژه، یک مطالعه RCT همراه با دارونما نشان داد که داروی آگوملاتین طی هشت هفته، موجب بهبود چشمگیری در نمرات افسردگی براساس مقیاس افسردگی همیلتون شده است. این دارو بالاخص در بیمارانی که دچار اختلالات خواب یا مشکلات ریتم شبانه‌روزی هستند، بهبود بیشتری ایجاد کرده است. همچنین لازم به ذکر است که داروی آگوملاتین در بهبود خلق و کاهش اضطراب همراه با اختلال افسردگی اساسی نیز اثربخش قلمداد شده است.

مقایسه داوری آگوملاتین با سایر داروهای ضدافسردگی

در مقایسه با داروهای ضدافسردگی SSRIs و SNRIs، داروی آگوملاتین به جهت اثرات ویژه بر گیرنده‌های ملاتونین و سروتونین، در بهبود کیفیت خواب بیماران بهتر عمل کرده و از جهت دیگر، عوارضی چون مشکلات در عملکرد جنسی یا افزایش وزن عمده را نیز ایجاد نمی‌کند. همچنین، در مطالعات مقایسه داروی آگوملاتین با داروهایی چون ونلافاکسین، شواهد از این قرار است که داروی آگوملاتین در بهبود حالت بی‌انگیزگی و انهدونیا (بی‌لذتی) عملکرد بهتری دارد.

 

جدول مقایسه بین داروی آگوملاتین با سایر داروهای ضدافسردگی

ویژگی‌ها
Agomelatine
SSRIs (مثل Fluoxetine)
SNRIs (مثل Venlafaxine)
مکانیسم اثر
آگونیست گیرنده‌های ملاتونین (MT1 و MT2)، آنتاگونیست 5-HT2C
مهار بازجذب سروتونین
مهار بازجذب سروتونین و نوراپی‌نفرین
اثر بر خواب
بهبود کیفیت خواب و تنظیم ریتم شبانه‌روزی
ممکن است باعث بی‌خوابی شود
ممکن است بی‌خوابی یا اختلالات خواب ایجاد کند
عوارض جانبی جنسی
کم‌عارضه
شایع (کاهش میل جنسی، تأخیر در ارگاسم)
شایع (کاهش میل جنسی)
اثرات افزایش وزن
کم‌عارضه
شایع در طولانی‌مدت
شایع در طولانی‌مدت
اثربخشی در افسردگی اساسی
مؤثر، به‌ویژه در بهبود خلق و خواب
مؤثر، اما با عوارض جانبی بیشتر
مؤثر، اما ممکن است مشکلات خلقی بیشتر ایجاد کند
مدیریت علائم اضطراب
کاهش اضطراب مرتبط با افسردگی
مؤثر، به‌ویژه در اضطراب فراگیر
مؤثر در کاهش علائم اضطراب
شروع اثر
2-4 هفته
4-6 هفته
4-6 هفته

اثرات طولانی‌مدت داروی آگوملاتین و پیشگیری از عود افسردگی

مطالعات طولانی‌مدت نشان داده‌اند که داروی آگوملاتین نه تنها در بهبود علائم افسردگی موثر است، بلکه در موجب پیشگیری از عود نیز می‌شود. در یک مطالعه 6 ماهه، داروی آگوملاتین توانست بدون عوارض جانبی شدید یا علائم ترک از بازگشت علائم افسردگی جلوگیری کند.این ویژگی برای روانشناسان که در زمینه مدیریت طولانی‌مدت افسردگی در بیماران خود فعالیت می‌کنند، حائز اهمیت است، زیرا داروی آگوملاتین با کاهش خطر بازگشت بیماری، درمان را پایدارتر می‌سازد.

داروی آگوملاتین و رواندرمانی؛ نقش روانشناسان در دارودرمانی با آگوملاتین

 

رویکرد بین‌رشته‌ای در درمان افسردگی؛ داروی آگوملاتین

داروی آگوملاتین همراه با خدماتی نظیر روان درمانی می‌تواند بسیار اثربخش‌تر باشد. این دارو باعث بهبود کیفیت خواب، خلق و ریتم‌های شبانه روزی بیماران می‌شود که تأثیرات مثبتی بر روند درمان‌های روانشناختی از قبیل درمانگری شناختی رفتاری (CBT) دارد. ترکیب روان درمانی با داروهای ضدافسردگی مثل آگوملاتین می‌تواند فرایند بهبود را سرعت بخشد و تعامل میان فرایندهای روانشناختی و شیمیایی مغز را تقویت کند.

نقش فعال روانشناسان در پیگیری درمان دارویی

روان درمانگران می‌توانند در پایش و پیگیری درمان دارویی در بیماران مختلف نقش بسیار مهمی داشته باشند. روان درمانگران با ارزیابی و سنجش مداوم تغییرات خلقی، شناختی و رفتاری بیمار و همچنین نظارت بر عوارض جانبی احتمالی دارو ، همکاری موثری را در ارتباط با روانپزشکان شکل می‌دهند. این همکاری موجب هرچه بهینه‌تر شدن فرایند کمک به بیمار می‌شود.

مزایای داروی آگوملاتین در ترکیب با روان درمانی

داروی آگوملاتین به دلیل بهبود کیفیت خواب و عوارض جانبی کمتر، مخصوصا در حوزه مشکلات جنسی و افزایش وزن، می‌تواند موجب تسهیل فرایند روان درمانی شود. بیمار احساس انرژی و انگیزه بیشتری خواهد داشت و در نتیجه، جلسات روان درمانگری ممکن است بهبود قابل توجهی داشته باشند. برای روانشناسان، این دارو ابزاری قدرتمند برای پشتیبانی از درمان‌های شناختی-رفتاری (CBT)، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT)، و سایر تکنیک‌های روان درمانی است که نیاز به تمرکز و تعامل فعال بیمار دارند.

نظارت و پایش بیمار؛ داروی آگوملاتین

روان درمانگران باید به طور منظم با روانپزشکان و دیگر اعضای تیم درمانی در ارتباط باشند تا عوارض جانبی احتمالی داروی آگوملاتین به دقت تحت نظر گرفته شود. عوارضی مانند افزایش سطح آنزیم‌های کبدی یا احتمال بروز مانیا در برخی بیماران نیازمند نظارت دقیق است.

عوارض جانبی داروی آگوملاتین

عوارض جانبی شایع

این دارو معمولا با عوارض جانبی ملایم و موقتی همراه است. در دو هفته اول مصرف دارو این عوارض ممکن است مشاهده شوند:

  • تهوع
  • سرگیجه
  • خواب‌آلودگی
  • خستگی
  • اسهال/یبوست
  • سردرد

این عوارض در بیشتر موارد خفیف بوده و با گذشت زمان برطرف می‌شوند.

عوارض جانبی خطرناک

در موارد نادر، داروی آگوملاتین می‌تواند موجب بروز هپاتیت یا نارسایی کبدی شود. به این جهت، بررسی منظم عملکرد کبد برای بیمارانی که این دارو را مصرف می‌کنند ضرورت دارد.
همچنین احتمال اندکی برای بروز اپیزود مانیک در بیماران وجود دارد که در مواردی به صورت پرفعالیتی یا تفکرات خودکشی بروز می‌کند. این مسئله در بیماران با سابقه اختلال دو قطبی بسیار حائز اهمیت است. درصورت مشاهده علائمی از این قبیل بالینگر باید به سرعت اقدامات لازم را انجام دهد (از قبیل قطع دارو و…).

مدیریت عوارض جانبی داروی آگوملاتین

درمورد عوارض جانبی جدی کاهش یا توقف مصرف دارو گزینه‌ی مهمی است. در بیمارانی که خواب‌آلودگی مداوم را تجربه می‌کنند معمولا توصیه می‌شود که با تحمل این عارضه و زمان دادن به فرایند درمان منتظر برطرف شدن آن بمانند.

پست های مرتبط

مطالعه این پست ها رو از دست ندین!
داروی آلپرازولام Alprazolam

همه چیز درباره داروی آلپرازولام Alprazolam

داروی آلپرازولام Alprazolam، یکی از داروهای بنزودیازپین است که برای درمان اختلالات اضطرابی و حملات پانیک تجویز می‌شود. داروی آلپرازولام…

بیشتر بخوانید
همه چیز درمورد داروی آکامپروسات Acamprosate - داروشناسی برای بالینگران

همه چیز درمورد داروی آکامپروسات Acamprosate

داروی آکامپروسات Acamprosate  یکی از داروهای مهم برای کمک به ترک الکل است. وابستگی به الکل یکی از مشکلات نسبتا…

بیشتر بخوانید

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *